Składniki:
Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego - garść suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 1 mała papryczka pepperoni
- przyprawy: pieprz ziołowy, sól
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- jajko
- pieprz, sól
Dodatkowo:
- bulion rosołowy, lub kostka rosołowa, śmietana 18%
Przed przygotowaniem farszu należy namoczyć grzybki. Jak już nasiąkną wodą odsączyć i grubo pokroić. Posiekać cebulkę i pepperoni. Grzybki z cebulą pepperoni zmielić blenderem. Wymieszać z mięsem mielonym i doprawić.
Do ciasta obieramy i tarkujemy ziemniaki, oraz cebulę. Całość wyciskamy przez lnianą ściereczkę aby pozbyć się nadmiaru soków. Mieszamy z jajkiem i przyprawiamy.
Z farszu formujemy małe placuszki i oblepiamy je ciastem ziemniaczanym. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Klumpy kładziemy na spodzie garnka i zalewamy je rosołem tak aby były całe zanurzone. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
Tak ugotowane klumpy podajemy na talerzu najlepiej z odrobiną śmietany posypanej ziołami.
Pychota. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz