Jajecznica taka jaką robił dziadek

Zapewne każdy z was jadł to proste danie. Wielokrotnie przyrządzałem jajecznicę, jednak nigdy nie mogłem uzyskać smaku jajecznicy jaką robił mój dziadek. Nigdy nie dowiedziałem się czego do niej dodaje. Sekret ten przekazała mi babcia.
Po 1. Najgorsza jajecznica jest na oleju (czy to oliva z oliwek, czy olej słonecznikowy itp.) najlepiej   stosować słoninę.
Po 2. Jajecznicy nie smażymy do końca. Jajecznica nie może być sucha
Po 3. Smażymy na małym ogniu
Po 4. Odrobina mleka do jajek nada jej łagodności

Zazwyczaj robię jajecznicę z pepperoni lub porą, czerwoną cebulą.
Do jajecznicy potrzebujemy (na 2 osoby):
- 6 jajek
- 10 dag słoniny
- małą pepperoni
- mleko
- sól
- pieprz (najlepiej cytrynowy)

Słoninę kroimy w kostkę i topimy na patelni. Drobno posiekaną pepperoni wrzucamy do stopionego tłuszczu i smażymy około pół minuty (nie dłużej, bo pepperoni mozna szybko spalić). w miseczce mieszamy jajka z 2 łyżkami mleka i przyprawami. jajka wlewamy na patelnie i ciągle mieszając czekamy aż jajka się zetną ( pamietamy, żeby pilnować, aby jajecznica nie była sucha). Jajecznica gotowa. Smacznego :)

Zamiast pepperoni można dodać inne składniki: grzyby (pieczarki, lub kurki), paprykę itp.

A jak Wy robicie jajecznice? Macie jakieś pomysły?

Komentarze

  1. Ja robię z dużą ilością cebuli cukrowej, szczypiorkiem, zielonym i czarnym pieprzem,pomidorami suszonymi i kiełbasą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i na dobrym, prawdziwym masełku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cos w tym jest, że dziadkowie są mistrzami kulinarnymi w dziedzinie jajecznic :)) Mój robił najwspanialszą na świecie, którą potocznie nazywaliśmy "cebulką".
    Nie znam dokładnych proporcji, ale robiona była na maśle z dużą ilością duszonej cebuli (która tak obłędnie pachniała ;). Do tego tylko sól i pieprz. Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz