Bigos można zrobić na wiele sposobów. Mi najbardziej smakuje taki jaki teraz opisze. Bigos taki jest kwaskawy i nie zawiera tłustego mięsa.
Składniki:
-3 rodzaje kiełbas (ok pół kilograma) - wszystkie wędzone i podsuszane (wiejska, jałowcowa, itp)
-1 kg kapusty kiszonej,
-mała główka kapusty,
-2 cebule
-czerwona papryka
-4 pomidory
-dwie garście suszonych śliwek
-pół cytryny
-szklanka bulionu drobiowego
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Zarumienić lekko pokrojoną cebulkę, paprykę i dorzucić grubo pokrojoną kiełbasę. Smażyć około 10 minut, następnie dodać kapustę kiszoną i pokrojone w pół śliwki. Główkę kapusty poszatkować i wrzucić do garnka, dodać liście laurowe. Całość dusić około 50 minut. 4 pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie przysmarzyć, aby powstała masa pomidorowa. Pomidory doprawić solą i pierzem, zalać szklanką bulionu i sokiem z wyciśniętej cytryny, wlać do bigosu. Dusić jeszcze około 10 minut. Danie gotowe :)
Zamiast pomidorów można dać koncentrat pomidorowy, ja jednak polecam świeże pomidory.
Składniki:
-3 rodzaje kiełbas (ok pół kilograma) - wszystkie wędzone i podsuszane (wiejska, jałowcowa, itp)
-1 kg kapusty kiszonej,
-mała główka kapusty,
-2 cebule
-czerwona papryka
-4 pomidory
-dwie garście suszonych śliwek
-pół cytryny
-szklanka bulionu drobiowego
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Zarumienić lekko pokrojoną cebulkę, paprykę i dorzucić grubo pokrojoną kiełbasę. Smażyć około 10 minut, następnie dodać kapustę kiszoną i pokrojone w pół śliwki. Główkę kapusty poszatkować i wrzucić do garnka, dodać liście laurowe. Całość dusić około 50 minut. 4 pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie przysmarzyć, aby powstała masa pomidorowa. Pomidory doprawić solą i pierzem, zalać szklanką bulionu i sokiem z wyciśniętej cytryny, wlać do bigosu. Dusić jeszcze około 10 minut. Danie gotowe :)
Zamiast pomidorów można dać koncentrat pomidorowy, ja jednak polecam świeże pomidory.
Komentarze
Prześlij komentarz