Deser za którym przepadam. Domowy - najlepszy.
A oto co będziemy do niego potrzebowali:
- 8 jajek
- szklanka cukru
- pół litra mleka
- szklanka śmietanki 30 - 36%
- tabliczka gorzkiej czekolady
Jajka oddzielić od żółtek. Żółka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. W tym samym czasie zagotować mleko. Ucierając żółtka wlewać powoli mleko i ucierać do czasu aż masa nam lekko zgęstnieje. Odstawić z kąpieli wodnej i cały czas ucierać, dodać roztopioną tabliczkę czekolady (najlepiej rozpuścić ją w kąpieli wodnej z odrobiną mleka). Ucierać aż ostygnie. Do ostudzonej masy dodać ubitą śmietanę. Wstawić do zamrażarki. Masę najlepiej wymieszać jeszcze po godzinie i odstawić ponownie do zamrażarki.
I deser gotowy.
Zamiast czekolady można dać też inne dodatki.

A oto co będziemy do niego potrzebowali:
- 8 jajek
- szklanka cukru
- pół litra mleka
- szklanka śmietanki 30 - 36%
- tabliczka gorzkiej czekolady
Jajka oddzielić od żółtek. Żółka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. W tym samym czasie zagotować mleko. Ucierając żółtka wlewać powoli mleko i ucierać do czasu aż masa nam lekko zgęstnieje. Odstawić z kąpieli wodnej i cały czas ucierać, dodać roztopioną tabliczkę czekolady (najlepiej rozpuścić ją w kąpieli wodnej z odrobiną mleka). Ucierać aż ostygnie. Do ostudzonej masy dodać ubitą śmietanę. Wstawić do zamrażarki. Masę najlepiej wymieszać jeszcze po godzinie i odstawić ponownie do zamrażarki.
I deser gotowy.
Zamiast czekolady można dać też inne dodatki.

Komentarze
Prześlij komentarz