Chrusty serowe

- 1 kg sera twarogowego
- ok. 200 ml śmietany 18%
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 1 kg mąki
- 1/4 kostki masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania


Na stolnice sypiemy mąkę, kruszymy do niego ser. Wbijamy jajka i dodajemy żółtka. Mieszamy. Wlewamy śmietanę i roztopione i ostudzone masło. Ugniatamy ciasto. Dodajemy mąki tyle, aby ciasto po rozwałkowaniu i pokrojeniu nie rozwalało się i aby można było formować chrusty.
Przygotowane ciasto dzielimy na części. Wałkujemy i wycinamy chrusty (paski długości ok 15-20 cm i szerokości 6-8 cm. Na środku przecinamy i przewlekany pasek przez środek).
Smażymy z obu stron i odsączamy z tłuszczu. posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze