Janosiki z grzybami

- 1/2 kg mięsa mielonego (wołowo - wieprzowe)
- 6 cebul średniej wielkości
- por
- garść suszonych grzybów
- jajko
- 4 pomidory
- pół szklanki śmietany 18%
- przyprawy (sól, pieprz ziołowy)
- mąka do zagęszczenia sosu

Farsz:
Grzybki moczymy w wodzie, odsączamy i drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i lekko podsmażamy. Podsmażoną dodajemy część do grzybów, drugą część dodajemy do mięsa mielonego. Farsz doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

Mięso mielone:
Do mięsa dodajemy resztę zeszklonej cebulki i drobniutko posiekaną por. Wpijamy jajko i przyprawiamy.
Całość dobrze mieszamy.

Z mięsa formujemy placki ok. 10 cm w które wsadzamy na środek farsz i sklejamy. formujemy kulkę i spłaszczamy. Przysmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
W drugi garnku podsmażamy obrane i posiekane pomidory. Możemy dodać szklankę rosołu.
Do bulionu pomidorowego wkładam mięso i gotujemy ok. 30 minut.
Mięso wyjmujemy i zagęszczamy sos pomidorowy śmietaną z łyżką mąki.




Komentarze