Składniki:
- drożdże (pół kostki)
- pół kg mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- łyżeczka cukru
- sól
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim pół kostki drożdży i łyżeczkę cukru. Odkładamy, aby rozczyn urósł. Do rozczynu dodajemy mąkę roztopione masło, jajka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy ręcznie posypując stolnicę mąką do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło gładko od stolnicy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Z ciasta formujemy bułeczki wielkości piłek tenisowych i odstawiamy do wyrośnięcia. na spód garnka wlewamy wodę i wstawiamy wkład do gotowania na parze. Wyrośnięte bułki wstawiamy do garnka i gotujemy na parze ok 20 minut. Można podawać zarówno na słodko jak i na słono.
- drożdże (pół kostki)
- pół kg mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- łyżeczka cukru
- sól
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim pół kostki drożdży i łyżeczkę cukru. Odkładamy, aby rozczyn urósł. Do rozczynu dodajemy mąkę roztopione masło, jajka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy ręcznie posypując stolnicę mąką do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło gładko od stolnicy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Z ciasta formujemy bułeczki wielkości piłek tenisowych i odstawiamy do wyrośnięcia. na spód garnka wlewamy wodę i wstawiamy wkład do gotowania na parze. Wyrośnięte bułki wstawiamy do garnka i gotujemy na parze ok 20 minut. Można podawać zarówno na słodko jak i na słono.
Komentarze
Prześlij komentarz