Zupa Szczawiowa

Skladniki:
- 2 drobiowe nóżki (ćwiartki) lub inne elementy kurczaka
- Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por, jeden ziemniak
- szczaw cały, lub w w słoiczku
- śmietana
- mąka
- jajko
- pieprz, sól, liść laurowy

Przygotowanie:
Nóżki drobiowe myjemy i zalewamy 3 litrami wody, gotujemy ok godziny. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz umyty por, pokrojony na kilka części ziemniak. Dodajemy 3 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. gotujemy ok 30 minut. mięso wyjmujemy. Bulion wraz z warzywami miksujemy blenderem. Dodajemy  posiekany szczaw i rozdrobnione mięso z kurczaka, doprawiamy. Zabielamy 200 ml śmietany z łyżką mąki.
Podajemy z ugotowanym jajkiem.



Komentarze