Placek jabłkowo-malinowy

Składniki:
- kostka masła (250 gram)
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 15 gram proszku do pieczenia
- 6 jabłek średniej wielkości
- pół szklanki malin
- łyżka miodu

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Możemy dodać do ciasta ekstrakt zapachowy lub odrobinę cukru waniliowego. Białka ubijamy. Dodajemy je do ciasta i dokładnie mieszamy. Do wcześniej przygotowanej formy wykładamy ciasto. Teraz zabieramy się za jabłka. Musimy je umyć, obrać i pokroić w kostkę grubości ok 1,5 cm. Do jabłek dodajemy maliny i miód. Dokładnie mieszamy. Możemy dodać odrobinę dżemu jabłkowego lub malinowego. Jabłka z malinami wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i pieczemy 1 godzinę. Ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia i bardzo dobre. Polecam wszystkim.


Komentarze